Hvad er energimærket?

Energimærket findes på næsten alle hårde hvidevarer og giver information om, hvor energivenligt produktet er. Maskinernes energiforbrug påvirker i høj grad miljøet, da de fleste husstande har mange hvidevarer, der kræver meget energi. I en typisk husholdning findes for eksempel maskiner som tørretumblere, vaskemaskiner, opvaskemaskiner og køleskabe. Når man skal købe hvidevarer er det derfor vigtigt at holde sig energimærkerne for øje. Du kan se hvilke vaskemaskiner, der de bedste på markedet lige nu på test-nu.dk (link).

Men det er ikke kun miljøet, der bliver påvirket af maskinernes energiforbrug, men også husholdningens private økonomi. Jo mere energisparende et apparat er, desto mindre energiforbruger det, og desto mindre koster det i sidste ende i vand- og elforbrug. På tænk.dk er det muligt at finde en nem og overskuelig guide til hvad energimærkerne helt præcist betyder.

Tænk.dk er udviklet af Forbrugerrådet Tænk, og de har altså ingen reklamer eller andre interesser at pleje andet end at informere. En maskine kan maksimalt opnå energiklassen A med højst tre plusser, så det ser således ud: A+++. Enkelte producenter er dog blevet så innovative, at de er begyndt at fremstille produkter, der har mærkningen A++++.

Derudover viser mærket, hvor mange liter vand og kilowatt timer maskinen bruger på et år. Dette er udregnet fra en standard af 220 vaske per år, så hvis man ved at man bruger maskinen mere end dette, skal man derfor regne med et højere energiforbrug. Derudover viser piktogrammet også hvor mange kilo tøj vaskemaskinen kan rumme per vask i en vask af henholdsvis 40 og 60 grader.

Ydermere viser piktogrammet hvor godt maskinen centrifugerer med en klassificering fra A-G og støjniveauet for almindelig vask og centrifugering. Desuden oplyser hjemmesiden, at det nu er lovpligtigt for alle maskiner, der må sælges i EU at vaskeevnen skal være på A ved en vask på 3 kilo tøj.

Udover at være tildelt energimærkerne A, B, C og så videre, er maskinerne også tildelt farver. Her anbefales det at gå efter den mørkegrønne farve, da det er den mest energivenlige. Det er også værd at læse det med småt inden du køber en energivenlig vaskemaskine, da det er lovligt for producenterne at lave maskiner, der vasker under 60 grader, selvom det er en 60 graders vask. Dette gør producenterne for at gøre maskinerne mere energivenlige, men det negative er så at forbrugerne bliver snydt i købet.

Det er desuden også værd at være opmærksom på hvor mange plusser maskinen er tildelt. Tidligere var maskinerne som sagt energimærkede A-G, men i dag findes stort set kun A-mærkede maskiner, og det er derfor plusserne, der siger noget om hvor energivenlige vaskemaskinerne er.

Indlægs forfatter: Soren