Lille, men bomstærk USB

Elektroniske data er en uhåndgribelig størrelse. Men der findes alligevel en lille og nem måde at holde styr på dem. Det er et USB stik.

USB står for Universal Serial Bus, og udover at det findes i computerens bundkort, så er det også det lille stik, man sætter ind i siden eller bag på computeren, og hermed kan koble forskellige systemer sammen.

Et USB stik, bruges også om den lagerenhed, som man kan sætte i computerens USB indgang, og hvormed man kan overføre alle sine data fra computeren.

Så kan man bare tage det hele med sig og sætte USB stikket i en hvilken som helst computer og få adgang til sine data.

USB stik findes med hukommelse fra 4GB til 128GB. Til sammenligning havde Danmarks første computer en RAM-hukommelse på 5 Kilobyte og så to tromlelagre på tilsammen 40 KB. En enorm og imponerende hukommelse i 1957, hvor DASK dukkede op.

DASK står for Dansk Aritmetisk Sekvens Kalkulator, og det er den første danskbyggede regnemaskine – eller datamat, som man også sagde i starten. Den blev udviklet og bygget af firmaet Regnecentralen som en opgave for Forsvarsministeriet.

Finansieret af Marshall-midler kostede den 900.000 kr., hvilket svarer til langt over 10 millioner kroner i dagens priser. DASK fyldte et par stuer i den villa i Valby, hvor den blev bygget – og alene køleanlægget fyldte hele kælderen. Den vejede 3,5 tons, og der var 2.500 radiorør i maskinen. Den havde en for sin tid imponerende hastighed, for den kunne lægge to tal sammen 17.857 gange pr. sekund. DASK var dels beregnet på opgaver for forsvaret og dels på betalt edb-service for erhvervslivet, og en times beregningstid kostede dengang 400 kroner.

DASK blev kendt i en bredere offentlighed, da den ved folketingsvalget i 1960 skulle udregne valgprognoser for Danmarks Radio. Programmet fungerede, som det skulle – men det gjorde den telefonlinje, som skulle overføre DASKs resultater til studiet i Radiohuset, så de måtte køres ind med taxi!

Udviklingen er som vi alle ved, siden dengang gået utroligt stærkt, og den dag i dag får man altså over tusinde gange så meget data, i en lille USB stik på 8GB, som fylder mindre end en tændstiksæske.

Husk altid – Køb USB stick på nettet, da man tit kan finde nogle gode tilbud, og dermed spare mange penge.

 

Indlægs forfatter: Soren